Радев: „Зелената сделка“ поставя България в трудно положение

Президентът иска от Европейската комисия да отчита спецификите на всяка държава членка, за да се запази конкурентоспособността

Радев: „Зелената сделка“ поставя България в трудно положение

Снимка: БТА

2990 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Рязкото нарастване на амбициите на Европейския съюз за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение. През миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел преди началото на заседанието на Европейския съвет днес.

Държавният глава подчерта, че в тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени.

Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различния старт на държавите членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на „зеления преход“, заяви Румен Радев.

Припомняме, че кабинетът на Бойко Борисов през ноември 2020 г. одобри актуализираната рамкова позиция по "Зелената сделка", подкрепяйки амбициозната цел за намаляване на емисиите наполовина спрямо нивото им от 1990 г. в рамките на следващите десет години.

В дневния ред на втория ден от заседанието на Европейския съвет е и темата за създаването на европейски цифров сертификат за covid-19, като част от общите усилия за гарантиране свободата на движение на европейските граждани в условията на пандемия.

„Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено на туризма“, посочи Румен Радев и добави, че въвеждането на този сертификат не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани.

Предстои страните-членки на ЕС да разгледат и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки на съюза към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.

Коментари: 0