6 страни вече са "ЗА" данък върху финансовите транзакции

Очаква се своето "ДА" да кажат Естония, Гърция и Унгария

120 ~ 1 мин. четене

Държавите от Европейския съюз (ЕС), които са съгласни да се въведе данък върху финансовите транзакции в общността вече са 6. Към одобряващите мярката Франция и Германия вече се присъединииха Австрия, Белгия, Португалия и Словения, съобщи DPA, позовавайки се на свои източници в ЕС. Франция дори въведе налога.

"Вече имаме 6 държави членки, които официално са изразили желание. Току-що получихме писмото на Словения", каза Емер Трейнър, говорител на Алгирдас Шеметас - еврокомисар по митническата и данъчна политика, и борба с измамите. Тя е убедена, че поне половината страни от общността вече са обмислили този въпрос. "Нека видим дали ще изпратят официално искане или не", допълни Трейнър.

Мярката е спорна, тъй като според критиците ще отблъсне инвестиции, от които регионът има голяма нужда. Настоява се за данък на глобално равнище - почти невъзможна задача предвид съпротивата на САЩ. Поддръжниците на механизма обаче искат да накарат финансовият сектор да си плати, тъй като мнозина виждат основната причина за глобалната икономическа криза в погрешната му политика.

Според европейски източници се очаква към инициативата да се присъединят също така Естония, Гърция и Унгария. Сред 27-те страни членки на ЕС обаче има разделение по въпроса и някои от тях решиха едностранно да въведат мярката чрез процедура, известна като "засилено сътрудничество", която изисква съгласието на поне 9 страни членки.

Всички погледи обаче са насочени към решението, което ще вземат Италия и Испания - третата и четвъртата по големина икономики в еврозоната. Двете страни с дългови проблеми обаче засега се въздържат от подкрепа за мярката.

Подкрепи Economic.bg