600 хил. коли ще преминат Дунав мост 2

"Черно море" е може би най-важната магистрала, която трябва да се направи, убеден е Данаил Папазов

Автор: Атанас Христов

От 480 до 600 хил. леки и тежкотоварни автомобили се очаква да преминат по Дунав мост 2 при Видин-Калафат през първата година след пускане на съоръжението. Очакванията изрази в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Данните му сочат, че само в първите 15 дни след пускането на моста през юни по него са минали 23 хил. автомобила, като 10 800 от тях са били тежки камиони. "При всички случаи ще изпълним цифрите, заложени в методиката за финансиране на моста", увери Папазов.

Транспортният министър коментира и очакваните по-строги критерии за таксиметровите фирми и шофьори след трагичния инцидент в София, при който пиян таксиметров водач помете 12 души на автобусна спирка. "Искаме да направим нова методика при психотестовете - да се изследва агресивността при употреба на алкохол. Има добри методики в тази насока", обясни Папазов. Според него задължително трябва да се въведе патентен данък на таксиметровите шофьори, за да се повиши контролът и събираемостта. Ако шофьор на такси е бил хванат пиян от КАТ той не би трябвало никога повече да получава лиценз, убеден е транспортният министър. Той обеща да направи законодателни предложения за тези промени.

"БДЖ, както и доста други предприятия, са в ситуация, в която трябва да се вземат спешни мерки. 709 млн. лв. са дълговете на железниците, което е безумна цифра. Лихвите по кредитите се обслужват, но има около 170 млн. лв. неплатена главница по кредити. БДЖ дължи 108 млн. лв. на НКЖИ", коментира Данаил Папазов ситуацията в БДЖ. За него е непонятно, че БДЖ вози хора без сертификат за качество ISO.

"Приватизацията на "БДЖ-Товарни превози" трябва да се направи, но не сега е моментът", категоричен е Данаил Папазов.

"Черно море" е може би най-важната магистрала, която трябва да се направи, каза още транспортният министър.

Коментари: 0