АЦБ трябва да се въздържа от обезценка на паунда

Английската икономика се възстановява много по-силно от очакваното

Марк Карни трябва сериозно да се замисли около инфлацията от 2.9% през юни във Великобритания. Новият председател на Английската централна банка (АЦБ) беше доведен, за да съживи икономическия растеж. Неговите коментари до тук подсказват, че се изкушава да прибегне до най-лесния начин като потопи паунда посредством монетарни облекчения. Тенденцията в цените, нарастващи с най-голяма скорост на годишна база след април 2012 г., предполага да се използва нещо по-старомодно, за да се намали инфлацията.

Централната банка имаше оправдание да гледа другояче на високата инфлация, която е над целите от 2% в 54 от последните 60 месеца. Имаше финансова криза, цените на суровините бяха високи, а паунда се срина. По-високи лихви щяха да влошат още повече лошата рецесия. Слабият паунд доведе до поевтиняване на британските продукти и ги направи по-конкурентни, нещо от което те се нуждаеха.

Картината обаче се промени. Въпреки, че цената на петрола е все още висока, а паунда относително слаб, английската икономика се възстановява много по-силно от очакваното, което е видно и от потребителите, които макар и предпазливо започват да харчат повече. БВП може да нарасне с 0.6% още след второто тримесечие. Само преди няколко месеца тази цифра прогнозираха мнозина икономисти, но за цялата година.

Ако възстановяването зад Ла Манша продължи, инфлацията може да продължи да расте и да стане основна заплаха за това възстановяване. Изследване показа, че броя на английските фирми очакващи да увеличат цените си е достигнал най-високи нива за последните 2 години. И въпреки това средните седмични възнаграждения са скочили през април със само 1.3%, което всъщност е подобрение спрямо годишния ръст от 0.6% през март, който беше най-слаба стойност откакто се води подобна статистика от 2001 година.

Заплатите във Великобритания са вече под екстремен натиск. Една обезценка на паунда посредством монетарна експанзия до нива от 1.40 срещу долара ще изстреля цената на петрола, изяде бюджетите на домакинствата и задуши икономическото възстановяване.

Изводът е ясен. Не потапяйте паунда, г-н Карни. Може би иновативния управител трябва да вкара в изказванията си препоръки за неблагоприятното влияние на инфлацията. Разбира се това е връщане в старите времена да се счита инфлацията за проблем, но Великобритания се нуждае от изпитано в миналото лекарство.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0