7 млн. лв. губи ВМА от спешна помощ

Лекарите са в състояние на хроничен протест

Доц. Крум Кацаров, Началник на ВМА

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Загубите на Военномедицинска академия от извършването на спешна медицинска помощ са 7 млн. лв. Тези средства не се възстановяват от никой. Това обяви доц. Крум Кацаров - началник на Академията, в ефира на bTV. Между 100 и 150 хил. са спешните прегледи за година, едва 12%, от които са на военни. „Предстои икономическа трансформация на ВМА, тъй като от медицинска гледна точка сме на високо ниво“, допълни Кацаров.

„Нищо не се случва в здравеопазването ни години наред и лекарите са в състояние на хроничен протест. Като следствие от ситуацията, множество медицински специалисти заминават навън, а това е най-големият проблем на здравеопазването в България“, заяви той по повод заявките на лекарски организации за начало на протест.„Този проблем започва от периферията към центъра на страната и започва да се усеща и при нас“.

Според доц. Кацаров е необходима „политическа воля, облечена в много пари“, което предполага патовата ситуация в която се намира сектора. Той не намира смисъл в смяната на министър Андреева, тъй като практиката показва, че това не би решило проблемите, а е нужна радикална промяна в политиката. „Всяка държава има такова здравеопазване, каквото заслужава. В България се отделят 200 евро на човек – в пъти по-малко от средното за ЕС и заедно с Румъния сме в най-тежко положение“, посочи началникът на ВМА.

Доц. Крум Кацаров призна, че лекарски грешки има, има и осъдени медици, но проблемът се преекспонира в медиите и често истината се оказва съвсем различна, което подкопава и доверието в лекарите. Друг фактор са влошения имидж са нерегламентираните плащания, които някои медицински лица изискват от пациентите. „Рушветите  са двустранен процес и вината е в двете страни“, според доцента. Важно е пациентите да знаят, че трябва да заплатят само регламентираните процедури и консумативи, които не са покрити от НЗОК.

Стана ясно, че българското здравеопазване е подготвено от медицинска гледна точка за високоплатени трансплантации. Налице са добре подготвени екипи, но пречките са от организационно естество, а има донорската база е недостатъчна.

Доктор Кацаров изрази мнение, че не бива да се спазват никакви масово рекламирани диети, тъй като това представлява бизнес и то много голям.

Коментари: 0