73 млн. лв. за „Алея първа”

Проектът предвижда изграждането на рибарско селище, яхтено пристанище, воден парк, база за водни спортове

Над 73 милиона лева ще бъдат инвестирани в „Алея първа” на Морската градина във Варна. Това се посочва в писмо на „Холдинг Варна” до медиите. Също така ще бъдат създадени над 500 нови работни места. Писмото е по повод опасения на екологични организации, че паркът ще бъде застроен с жилищни блокове, предаде бТВ.

До Алеята ще има както транспортен, така и пешеходен достъп, се посочва в писмото.

Проектът предвижда изграждането на нова сграда за института по хидрология, център за възстановяване и рехабилитация, център за обучение, квалификация и преквалификация, международен конгресен център, рибарско селище, яхтено пристанище, воден парк, база за водни спортове, информационен център, заведения за обществено обслужване и клубове.

Според дружеството изказванията на организациите целят да поставят под съмнение инвестиционния проект.

Същевременно от холдинга заявяват, че са събрал над 42 000 подписа „за” проекта и то само за две седмици, след като е била организирана разяснителна кампания сред жителите на града.

В писмото се посочва, че проектът „Алея първа” не влиза в Морската градина, а изграждащите се в момента укрепителни съоръжения ще спрат процесите на свличане на земната маса и ще предотвратят бъдещото намаляване на площта на приморския парк. Мероприятията по него се финансират изцяло от холдинга, като само изпълнението на първите три зони възлиза на над 20 млн. лв.

Също така от холдинга категорично отричат намерения да строят в местността Салтанат, за която вчера еколозите предупредиха, че ще се превърне в жилищен квартал.

„С реализацията на един такъв цялостен проект за крайбрежната зона на Варна се очертава възможност с частни инвеститори, под контрола на общината и варненската общественост, да се реализира за кратко време един от най-красивите и представителни комплекси на Черноморието”, казват от дружеството.

Проектът предвижда застрояване на около 30 000 квадратни метра при запазване и дори увеличаване на зелените площи,съхранявайки и поддържайки биоразнообразието и околната среда на територията.

Коментари: 0