80% от свободните търговски площи са на "Витошка"

През първите шест месеца на тази година няма стартирали нови офисни проекти, съобщават от Colliers international

6938 ~ 2 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

Около 5% е средното ниво на свободните площи в търговските центрове в столицата през първите шест месеца на годината. При търговските улици свободните площи са 6%, показва анализ на Colliers international.

"80% от свободните площи на главните търговски улици в София се намират на бул. „Витоша”, каза Иглика Йорданова, мениджър търговски площи в Colliers international. По думите и главната причина за това са строителните дейности по изграждането на втория лъч на метрото и липсата на стратегия за развитието на булеварда.

Главните търговски улици в Пловдив и Варна остават стабилни по отношение на нивата на свободните площи и движението на наематели. Най-малко свободни площи, само 2%, се наблюдават на главната търговска улица в Бургас.

Наемните нива на търговските улици в столицата отчитат спад близо с 5%.

От компанията за недвижими имоти прогнозират, че инфраструктурните проекти, които предстои да бъдат завършени до края на годината, ще променят потреблението в София. „Развитието на градска инфраструктура и среда оказва съществено влияние върху решението на търговците за избор на локация за разширяване на бизнеса им”, категорична беше Йорданова. По думите и обаче, свитото потребление и високите наеми продължават да бъдат сред основните предизвикателства пред сектора и през тази година.  

Пазар на офис площи

С едва 2% е нараснало предлагането на офис площи от клас А и Б в София през първата половина на годината. Те са съсредоточени основно в широкия център за разлика от 2010 г., когато новите проекти са концентрирани в покрайнините на столицата.

Въпреки това най-силно развит район с модерни офис площи продължава да бъде периферията на София, с дял от 67% от целия пазар. Офисните площи в централната градска част представляват едва 13% от общите площи, а в широк център са концентрирани 20%.

От доклада на компанията става ясно, че през първите шест месеца на тази година няма стартирали нови офисни проекти. Това предполага, че скоро може да започне да се наблюдава недостиг на площи клас А.

През първите шест месеца на 2012 г. заетите офис площи са 30 000 кв. м. Свободните площи намаляват с 3% или 23% от общия обем, като по-голямата част от тях са в периферията на града.  

Наемните нива в София се запазват стабилни първата половина на годината, отчитат от Colliers international. Лек спад се наблюдава по отношение на идеален център. 

Подкрепи Economic.bg