96% от младите лекари готови да напуснат страната

Днес те ще проведат протест с искане за реформа в здравната система

96% от младите лекари готови да напуснат страната
208 ~ 2 мин. четене

Почти 80% от завършващите медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат работят в чужбина, са 44 на сто. Това каза за предаването "Преди всички" на "Хоризонт" неврохирургът д-р Емануил Найденов от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване".

Той се позова на анкетата, направена от 4 организации – Асоциацията на студентите по медицина в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и "Български лекари за европейски стандарт на специализация". Представители на 4-те асоциации ще реализират нова гражданска инициатива – "Млади лекари за ново здравеопазване", която ще оповести призив към президента, МС и омбудсмана.

Сумарно, бих казал, че процентът е бил близо 96. Тоест 96% от младите лекари, които са завършили медицина, до момента на тяхното придобиване на специалност са готови да напуснат страната, което е доста сериозна цифра. Като имате предвид, че средната възраст на лекарите в България е над 55 години и очакваме значителен контингент да се пенсионира през следващите години, това означава, че страната остава без лекари.

Днес медици от инициативата ще проведат протест с обелки от портокали и куфари, за да предложат рестарт на здравната система. Организаторите са готови и с предложения за оздравяване на българското здравеопазване. Според техните данни има риск до 2020 година страната ни да остане без медицински специалисти.

Лекарите настояват за минимална заплата от 2500 лв. и 1500 за специализантите. Това не е невъзможно да се направи, в Полша вече се случи, дават пример медиците. Освен това те искат повече места за обучение в болниците, трудов договор, докато са специализанти, по-добро преподаване, както и по-добра апаратура и условия за работа. Лекарите настояват още за адекватен контрол над клиниките, обективни възможности за кариерно развитие, а не това да става на базата на връзки. Те искат и ножицата в заплащането между отделните специалности и колеги да не бъде толкова голяма. Според тях съотношение в доходите 4:1 е прекалено голямо и не води до добри резултати.

Заплащането не е единственото, което прогонва младите лекари, категоричен е Найденов. Сега завършващите медицина са изправени в ситуация, че не могат да сключат стандартен трудов договор с лечебните заведения, където ще продължи обучението им като специалисти, нито със НЗОК. Качеството на обучение на специализанти у нас, за разлика от основния курс, също не е на най-високо ниво и това привлича хората да търсят специализация в чужбина. При придобилите специалност има неяснота относно кариерното израстване.

Елементарно подобряване в условията на специализация, възможност младите специализанти да посещават европейски клиники ежегодно, без това да е за тяхна сметка, и минимално подобряване на заплащането би стимулирало много медици да останат у нас, убеден е Найденов.

 

Коментари: 0