Африканският лъв Ашиш Такар

32-годишният предприемач е преживял геноцида в Руанда, няма диплома дори за гимназия, но вече е най-младият милиардер на Черния континент

Лидери

Африканският лъв Ашиш Такар
3635 ~ 2 мин. четене
Автор: Ния Илиева

Много от големите предприемачи с известни биографии са преминали през редица трудности, докато постигнат успеха. Но малцина от тях са се сблъсквали с истинския ужас, който са преживели Ашиш Такар и семейството му. 32-годишният мъж, създател на панафриканския конгломерат Мара Груп (Mara Group), бил едва на 12 години, когато с родителите и сестра му преживяват геноцида в родната Руанда през 1994 г.

Те се крият от режима с още 1200 души в хотел в столицата на страната (същият хотел, който е заснет и в холивудския филм Хотел Рууанда), а после успяват да се спасят и напускат Кигали. „За щастие се измъкнахме живи, но за нещастие моите родители изгубиха всичко, което са постигнали между 1972 и 1993 г.”, разказва днес предприемачът.

За родителите му, които са с индийско потекло, това е вторият път, когато се налага да напуснат източноафриканската държава, след като по-рано през 1972 г. са били измежду 50-те хиляди души с южноазиатски произход, експулсирани от Уганда от президента Иди Амин по време на етнически прочиствания. Семейство Такар успяват да изградят живота си наново във Великобритания, където се ражда Ашиш.

С вана си те обикалят от град на град, за да продават женски дрехи, като Ашиш и сестра му помагат в търговията. Ако успеех да продам определено количество, можех да получа колело например, спомня си младият мъж. Но след време семейството решава да севърне отново в Руанда. Това се случва малко преди началото на геноцида. След бягството от ужаса те се установят в Уганда.

Повече четете в бр. 39 на сп. "Икономика"

Подкрепи Economic.bg