Агенцията по заетостта се разплаща с фирмите

По програмата за младежка заетост към работодатели се дължат 2.5 млн. лв., които ще бъдат изплатени до края на май

3581 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

До края на май Агенцията по заетостта ще навакса всички забавени плащания по програмата "Развитие на човешките ресурси", пише "Стандарт. Това обеща новият зам.-министър на труда Ваня Стойнева, която отговаря за европрограмата. Забавяния има по три схеми. Причината е пиковият период на отчитане на разходите и огромният документооборот, който затруднява чиновниците.

Към фирми за обучения Агенцията по заетостта има забавени плащания от 2.5 млн. лв. към схема "Аз мога" и 1.7 млн. лв. по "Аз мога повече". Тези суми ще бъдат изплатени до средата на април.

По програмата за младежка заетост към работодатели се дължат 2.5 млн. лв., които ще бъдат изплатени до края на май.

До края на годината по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" трябва да бъдат усвоени 582 млн. лв., заяви Стойнева. Приоритет за нея е да се ускорят плащанията, за да няма риск от загуба на евросредства. "Сумата обаче намалява с всеки месец", успокои Стойнева. За март, например, от Агенцията по заетостта са одобрени плащания за около 40 млн. лв. През тази седмица министерството е изпратило поредния доклад за сертификация на разходи за 85 млн. лв.

Другата основна задача на зам.-министър Стойнева е подготовката на следващия програмен период на европейската програма за заетост. Акцент ще са сектори, които осигуряват икономически растеж - ИТ секторът, създаването на т.нар. бели работни места в сферата на здравеопазването и социалните услуги, както и обвързването на програми за квалификация с конкретни потребности на бизнеса.

"Вече имаме първи вариант на бъдещата оперативна програма за периода 2014-2020 г. и той ще бъде представен за обществено обсъждане в началото на април", обяви Стойнева.

Подкрепи Economic.bg