Актуализацията на бюджета мина на първо четене в комисиите

Депутатите на ГЕРБ влязоха в парламента и обсъждането продължи близо три часа

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След близо три часа обсъждане, актуализацията на бюджета беше приета на първо четене от три парламентарни комисии - Комисията по бюджет и финанси, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда и социалната политика. За първи път в дебатите участваха и депутати от ГЕРБ, което беше и причината да се разисква толкова дълго, предаде БНТ. Приемането на промените в Закона за Бюджета обаче не е изненада, тъй като трите управляващи партии - БСП, ДПС и "Атака" имат мнозинство в комисиите.

След днешното одобрение, промените могат да бъдат гласувани на първо четене в Народното събрание в четвъртък.

Днес депутатите от ГЕРБ бяха категорични, че актуализацията на бюджета е ненавременна и прибързана. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев пък ги призова: "Оставете ни или ни помогнете да направим актуализация на бюджета, защото това е важно за страната ни". През цялото време на обсъжданията в зала "Изток" на Народното събрание се чуваха освирквания и скандирания "Оставка" на протестиращи граждани срещу актуализацията на бюджета.

Проектозаконът за промяна на бюджета за настоящата година беше приет вчера на извънредно заседание на Министерски съвет. Той предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лв. дълг.

В проектозакона не са предвидени нито увеличаване на минималната работна заплата, нито пък пари за коледни добавки на пенсионерите. Основно по-големите разходи ще бъдат насочени към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

Коментари: 0