Актуализацията на бюджета влиза на първа комисия

Вчера изменението в Закона за държавняи бюджет беше прието на правителствено заседание

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Депутатите от икономическата и бюджетната комисия в парламента ще гледат съвместно на първо четене актуализацията на Бюджет 2013 г. След като проектозаконът бе приет на извънредно заседание на кабинета вчера, управляващите имат намерение поне на първо четене документът да мине в парламента.

В актуализацията се предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, което ще направи дупката в хазната до 2% от прогнозирания БВП. Също така управляващите възнамеряват да вземат още 1 млрд. лева дълг. Според тях той ще е необходим освен за покриване на допълнителния дефицит, и за буфер във фискалния резерв за догодина.

В проектозакона не са предвидени нито увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Основно по-големите разходи ще бъдат насочени към социални мерки, както и разплащане на силовите министерства с някои доставчици.

Очаква се ГЕРБ да се върнат в парламента, за да се опитат да спрат актуализацията, като нагласата е това да стане още докато проектозаконът се разглежда в парламентарните комисии - т.е. преди да бъде разгледан в пленарната зала.

Коментари: 0