Алианц отпуска 30 млн. евро на малки фирми

Няма да се финансират военната промишленост, производството на цигари и алкохол, или индустрии, които пречат на опазването на околната среда

204 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Алианц Банк България ще отпуска кредити на малки и средни предприятия (МСП) на обща стойност 30 млн. евро. Българската финансова институция подписа договор за кредитна линия с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), като средствата ще се отпускат на в следващите две години. "С тези кредити се надяваме да допринесем за развитието на МСП, които са приоритет за нас. 30 млн. евро са сериозен обем. Условията са добри", каза при подписването на договора Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на Алианц Банк. Той е категоричен, че заемите ще са инвестиционни и няма да се предоставят, за да се финансират дълговете на фирмите.

"МСП са ключов сектор и ние се нуждаем от банки партньори, чрез които да се отпускат кредити на тези фирми. Това е първият договор, който подписваме с Алианц Банк, но имаме намерение да продължим да си сътрудничим в бъдеще", добави Лука Лацароли, директор "Югоизточна Европа" в ЕИБ. Дорчо Илчев, изпълнителен директор на Алианц Банк България каза, че преговорите за кредитната линия са продължили две години.

"Ние като българска банка се финансираме най-вече от местните депозити, но те са краткосрочни. Затова търсим кредитни линии от ЕИБ, ЕБВР и ББР, за да осигурим дългосрочно финансиране на МСП, което е изключително важно за фирмите", обясни Дорчо Илчев. Той пое ангажимент лихвите по новите заеми да са с 0.6 процентни пункта по-ниски от сегашните. Точната лихва обаче ще е ясна, когато окончателно са готови продуктите. Кредитите ще са инвестиционни или оборотни и ще се отпускат за срок до 12 години.

Няма да се финансират военната промишленост, производството на цигари и алкохол, или индустрии, които пречат на опазването на околната среда, увери Дорчо Илчев. По думите му ВЕИ секторът също не е много желан от банките, особено след последните решения на енергийния регулатор.

Подкрепи Economic.bg