Alitalia има нужда от 500 млн. евро, за да оцелее

Енергийната компания Eni обяви, че може да спре доставките на гориво след два дни

3614 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Италианският национален превозвач Alitalia се нуждае от по-голяма капиталова инжекция от прогнозираната към момента. Ръководството работи по осигуряването на допълнителен финансов ресурс от близо 500 млн. евро (676 млн. долара), за да запази авиокомпания в състояние на платежоспособност, става ясно от думите на синдикални ръководители в Alitalia, цитирани от Bloomberg.

Мерките включват увеличаване на капитала с 300 млн. евро, което е три пъти над сумата, която превозвачът поиска по-рано тази година. Италианското правителство ще се включи в спасителната мисия в оставащите няколко потенциални дни за избягване на колапс в Alitalia, казаха още синдикатите в превозвача след срещата си с главния изпълнителен директор на авиокомпанията Габриеле Дел Торчио.

"Дел Торчио заяви, че компанията може да фалира до няколко дни", предаде думите му Франко Насо, генерален секретар на синдиката Filt Cgil. "Правителството трябва да се намеси спешно в следващите часове", призова Насо.

Италианският министър-председател Енрико Лета прави последен опит да спаси авиокомпанията, която не спира да понася загуби. Положението на Alitalia се усложнява допълнително и от заплахата на енергийната компания Eni, която обяви, че може да спре доставките на гориво след два дни, освен ако авиокомпанията не покаже, че е в състояние да продължи дейността си.

Засега обаче най-големият акционер в Alitalia - френско-холандската Air France-KLM, не е склонен да влезе в ролята на спасител на италианския превозвач. Съществуващите акционери, сред които и Air France-KLM, заедно с италианското правителство могат заедно да инвестират 150 млн. евро в Alitalia, стана ясно от думите на Клаудио Тарлаци, генерален секретар на синдиката Uiltrasporti.

Според "запознати с въпроса" източници на Bloomberg италианското държавно предприятие Poste Italiane е готово да участва в спасяването на националния превозвач в Италия.

Бордът на директорите на закъсалата авиокомпания се събира утре.

Подкрепи Economic.bg