Американските банки устояват на кризата

Инвестиционните гиганти бележат добри резултати заради съживяването на ипотечния пазар, но все още са далече от големите печалби

6556 ~ 2 мин. четене

Американските банки устояват на кризата. Акциите на основните четири инвестиционни гиганта в САЩ бележат сериозен прираст.

JP Morgan представи убедителни данни за тримесечието. Приходите на банката са се увеличили с 6% до около 27 млрд. щатски долара, надвишавайки очакваните $25 милиарда.

Основната причина за силните резултати са атрактивните сделки в някои области след финансовата криза от 2008 година. В ипотечния бизнес печалбата се увеличава с 1,8 млрд., а в инвестиционно банкиране нетния доход се е удвоил в сравнение с последното тримесечие на 2011 г. Въпреки обнадеждаващи цифри, белезите на банковата криза са все още видими. Печалбите през първото тримесечие на 2012 г. са намалели с около три процента. Акциите на банката скачат с над 19% от началото на годината.

Често наричаната "машина за пари" инвестиционната банка Goldman Sachs премина през трудна година през 2011-та. Новата година обаче започна по-добре. От началото на януари до края на март банката достига печалба от $2,1 милиарда и надмина очакванията на анализаторите. Основно инвестиционното банкиране набира скорост с 35% увеличение на приходите спрямо предходното тримесечие. В търговията с облигации, валути и стоки, приходите са нараснли повече от два пъти. В края на март акциите са скочили с 27%.

Morgan Stanley беше един от най-голямите губещи през 2008-ма. Банката трябваше да вземе заеми от Федералния резерв на САЩ за над 107 милиарда долара - повече от всяка друга банка в САЩ. Въпреки това курсът на акциите се е покачил с повече от 15% от началото на годината. Затова и експерти намират малко потенциал в тях и препоръчват продаване на ценните книжа.

Citigroup постига приходи от $19,4 млрд. и печалба от $2,9 милиарда за първото тримесечие. Въпреки това, както приходите, така печалбата, са с 2% по-малко в сравнение с предходните 3 месеца. Citigroup се възползват предимно от това, че европейските банки са се оттеглят бавно от международния бизнес. Затова акциите са нараснали с 24,1% от миналата година.

Четвъртата по големина американска банка Wells Fargo изненада с положителни числа. През първото тримесечие на годината тя постига печалба от $4,25 млрд., което е с около 13% повече от 2011. Основната причина за добрите тримесечни резултати е подобряване на състоянието на заетостта на пазара на труда в САЩ. С 20% увеличение на стойността на акциите, банката отбелязва сериозен прираст.

 Людмил ЗахариевПодкрепи Economic.bg