Американските банки устояват на кризата

Инвестиционните гиганти бележат добри резултати заради съживяването на ипотечния пазар, но все още са далече от големите печалби

Американските банки устояват на кризата. Акциите на основните четири инвестиционни гиганта в САЩ бележат сериозен прираст.

JP Morgan представи убедителни данни за тримесечието. Приходите на банката са се увеличили с 6% до около 27 млрд. щатски долара, надвишавайки очакваните $25 милиарда.

Основната причина за силните резултати са атрактивните сделки в някои области след финансовата криза от 2008 година. В ипотечния бизнес печалбата се увеличава с 1,8 млрд., а в инвестиционно банкиране нетния доход се е удвоил в сравнение с последното тримесечие на 2011 г. Въпреки обнадеждаващи цифри, белезите на банковата криза са все още видими. Печалбите през първото тримесечие на 2012 г. са намалели с около три процента. Акциите на банката скачат с над 19% от началото на годината.

Често наричаната "машина за пари" инвестиционната банка Goldman Sachs премина през трудна година през 2011-та. Новата година обаче започна по-добре. От началото на януари до края на март банката достига печалба от $2,1 милиарда и надмина очакванията на анализаторите. Основно инвестиционното банкиране набира скорост с 35% увеличение на приходите спрямо предходното тримесечие. В търговията с облигации, валути и стоки, приходите са нараснли повече от два пъти. В края на март акциите са скочили с 27%.

Morgan Stanley беше един от най-голямите губещи през 2008-ма. Банката трябваше да вземе заеми от Федералния резерв на САЩ за над 107 милиарда долара - повече от всяка друга банка в САЩ. Въпреки това курсът на акциите се е покачил с повече от 15% от началото на годината. Затова и експерти намират малко потенциал в тях и препоръчват продаване на ценните книжа.

Citigroup постига приходи от $19,4 млрд. и печалба от $2,9 милиарда за първото тримесечие. Въпреки това, както приходите, така печалбата, са с 2% по-малко в сравнение с предходните 3 месеца. Citigroup се възползват предимно от това, че европейските банки са се оттеглят бавно от международния бизнес. Затова акциите са нараснали с 24,1% от миналата година.

Четвъртата по големина американска банка Wells Fargo изненада с положителни числа. През първото тримесечие на годината тя постига печалба от $4,25 млрд., което е с около 13% повече от 2011. Основната причина за добрите тримесечни резултати е подобряване на състоянието на заетостта на пазара на труда в САЩ. С 20% увеличение на стойността на акциите, банката отбелязва сериозен прираст.

 Людмил Захариев

Коментари: 0