Американските политици в спор за бюджета

Републиканците настояват за отмяна на съкращенията на разходите във военната индустрия

116 ~ 3 мин. четене

Говорителят на Камарата на представителите и лидер на републиканската партия Джон Бонър предупреди демократите в Сената, че ако предприемат обходни мерки за държавно финансиране на застрашените от бюджетни съкращения държавни сектори, републиканците ще променят своята гъвкавост по отношение на съкращаването на разходите за военните.

Републиканците заявиха, че ще гласуват за отмяна на съкращенията на разходите във военната индустрия до края на бюджетната година, който е на 30 септември. Това решение даде известна гъвкавост на Пентагона, като му помага да се справи временно, поне до 30 септември, с нуждата от предприемане на 46 млрд. долара съкращения във военният бюджет.

Демократите в Сената се оплакаха, че републиканците са отхвърлили плана за гъвкавост при съкращенията на разходите и в другите държавни агенции, застрашени от съкращения. Също така разкритикуваха Камарата на представителите, че не е направила никакво усилие да замени повсеместните съкращения до началото на март месец, застрашавайки икономиката на страната. В резултат на непрестанните спорове относно бюджетните съкращения, бе насрочен 27 март за т. нар. "продължаваща резолюция", чиято  основна цел е да се избегне повсеместното намаляване на разходите в държавните институции на САЩ.

Бонър заяви, че и при най-малкия сигнал за вкарване на външни разпоредби в бъдещия законопроект и политически игри от страна на управляващите, ще блокира дебатите относно съкращенията и те ще се стоварят върху американската икономика. С темпа с който нараства бюджетния дефицит на САЩ, се очаква ново увеличаване на тавана на дълга през лятото на тази година. Очаква се да има яростен спор между демократи и републиканци относно начина на опитомяване на федералния дълг на САЩ, който в момента е 16.7 трилиона долара.

Междувременно мерките на ФЕД за стимулиране на американската икономика дадоха резултат и данните показаха, че заемите от страна на домакинствата са нараснали през четвъртото тримесечие на миналата година с най-бързото си темпо от началото на 2008 г. Това е знак, че болезнения процес на намаляването на заемите и ограничаване на разходите в резултат на финансовата криза започва да отшумява.

Данните показват, че през четвъртото тримесечие на 2012 г. нетната стойност на дълга на американските домакинства е нараснал с 1.1 трилиона долара до 66 трилиона долара, което е обнадеждаващо за съживяването на икономиката. Основна причина за стимулирането на икономиката е провежданата от Федералния резерв политика на задържане на лихвените проценти близо до нулата от края на 2008 г. досега и инвестиране на близо 3 трилиона долара в подкрепа на растежа на икономиката, възстановяване на жилищния сектор и борсовите пазари, които достигнаха до рекордни нива.

Критиците предупреждават, че ФЕД подхранва следващия балон от рискови активи и създава риск от бъдеща инфлация. Но от централната банка контрираха, че тези рискове са под контрол и обещаха да запазят своите извънредни мерки, докато не се наблюдава значително подобрение в пазара на труда.

Централната банка на САЩ заяви, че увеличението в нетното богатство на американците през четвъртото тримесечие е в размер на 480 млрд. долара печалба в стойността на недвижимите имоти и 130 млрд. долара печалби от покачването на акциите в портфейлите на домакинствата. ФЕД се надява, че облекчената парична политика ще убеди бизнеса да наема все повече хора, но данните показват, че нивото на ликвидните активи, държани от нефинансови предприятия е нараснал до 1.79 трилиона долара през четвъртото тримесечие от 1.77 трилиона долара през предходните три месеца. Това показва, че бизнесът все още подържа големи резерви парични средства в кеш, поради страховете от бюджетните битки във Вашингтон.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg