Ангелов: Инвеститорите не знаят за предимствата на България

България има много регулаторни проблеми, което внася голяма доза несигурност, смята старши икономистът в Институт отворено общество Георги Ангелов

3596 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

София е по-добро място от Франция за хората, които имат висок доход. Нито Жерар Депардийо обаче, нито 99% от европейците знаят какви са данъците в България. Това каза в ефира на БНТ старши икономистът в Институт отворено общество Георги Ангелов. Според него държавата не полага усилия да покаже с какво е привлекателна България за чуждестранните инвеститори.

"Просто никой няма да го разбере и никой няма да дойде, ако страната не положи усилия за маркетинг и за позициониране. България е привлекателна, но никой не го знае", каза Ангелов. ПО неговите думи никъде в западните медии не се говори и пише за ниските данъци у нас, за инвестиционната среда и дори за забележителностите, с които разполага България. "Никой не е длъжен да знае за нас, ако сами не представим с какво разполагаме", каза Ангелов.

Ангелов коментира и наскорошното изказване на американския професор Стив Ханке, че чуждестранните инвеститори не се интересуват от добрите икономически и банкови показатели на България, заради високото ниво на корупцията и състоянието на съдебната система. "Ханке е прав, че данъците не са единственото нещо в една страна, което прави инвестиционния климат. Той обаче се фокусира само върху корупцията, което също е доста ограничено. Корупцията не съществува сама по себе си, тя съществува заради някакви други проблеми", коментира Ангелов.

Според него в България има много регулаторни проблеми, което внася голяма доза несигурност у инвеститорите. "Инвеститорите не са сигурни дали биха могли да започнат бързо бизнес в България и дали ще успеят да си построят фабриката за една година. Има малки административни и съдебни проблеми, които отказват инвеститора. Тези институционални проблеми не бива да се ограничават само до корупция", смята икономистът.

Той коментира и единната данъчна сметка, като според него тя ще облекчи бизнеса, но само ако системите работят добре. "Като замисъл единната сметка е положителен ход. На теория, ако се изпълни добре системата и работи, единната сметка би облекчила малките фирми. Едно е да попълните 7-8 платежни нареждания, съвсем друго е само едно. Ако не работи системата обаче и има много грешки, тогава ще се окаже, че не е добра идея", смята Ангелов.

Подкрепи Economic.bg