Ангелов: Никой няма да забогатее от необлагаемия минимум

Почти всеки плаща по-малко при плоския данък, а в същото време приходите в бюджета от облагането на физическите лица са най-стабилното перо, отбеляза старши икономистът в Институт „Отговорено общество“

3608 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

ГЕРБ имаше идея преди изборите през 2009 г. да въведе необлагаем минимум, но се отказа. Защото никой няма да забогатее от въвеждането на необлагаемия минимум, а бюджетът сериозно ще пострада. Да кажем, че имаме около 3 млн. българи, които плащат всеки месец данъци. При 300 лв необлагаем минимум и при средна заплата от 700-800 лв, това означава половината приходи да изчезнат. Говорим за загуба на стотици милиони левове за бюджета. Това заяви пред „Сега“ Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отговорено общество“.

„Прави впечатление, че за данъци в БСП говорят хора, които не са данъчни и финансови експерти. Те твърдят, че премахването на плоския данък щяло да доведе до повече приходи в бюджета. Това въобще не кореспондира с реалността. Погледнете данните от 2005 или 2007 г. и ги сравнете с 2013 г. - колко сте плащали тогава и сега. Почти всеки плаща по-малко при плоския данък, а в същото време приходите в бюджета от облагането на физическите лица са най-стабилното перо. Никой няма да спечели от премахването на плоския данък“, отбеляза икономистът.

Той коментира, че е време да се престане с идеологическите щампи. Трябва да се види в нашите условия, при нашите институции, какво работи и какво не. И ако нещо работи добре, защо да го разваляме? При предишната данъчна система имаше високи ставки, но нямаше много хора, които да ги плащат. Плоският данък даде възможност да се обложат доходи, които преди това се измъкваха от облагане“, заяви Ангелов.

„Реално най-големият проблем е безработицата. Хората губят работата, а с това и заплатата си. В семейството изведнъж единият го уволняват, обикновено това е мъжът, който печели повече. И внезапно домакинството губи 55-60% от дохода си. В момента в може би половин милион домакинства има по един уволнен и те са принудени да оцеляват с 40% от парите, с които са живели по-рано. Ако не се вземат мерки, следващата зима пак ще дойдат непосилни сметки и недоволството пак ще избухне“, коментира старши икономистът в „Отговорено общество“.

Подкрепи Economic.bg