Ангелов: Пазарът на труда е първа тема за правителството

Финансирането на неефективни дейности трябва да се пренасочи към други пера, смята икономистът Георги Ангелов

68 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Обявените приоритети от президента и премиера на служебния кабинет са на дневен ред от две години, но досега не намираха израз в икономическата и социалната политика. Това каза в ефира на БНТ старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

"Безработицата и пазарът на труда са първа тема в социологическите проучвания, а досега правителството говореше само за магистрали. Едва ли не бетонът и асфалтът ще създадат работни места", каза още Ангелов. По неговите думи е добър знак, че социалният министър е вицепремиер, защото това означава, че проблемите са видени и ще се търси решение.

"Като знам, че пазарът на труда, стабилността, растежа и електронното правителство трябва да се задвижат, това е правилният знак. Разбира се тази черна дупка енергетиката също трябва да се разрови и да се разбере къде отиват парите, къде влизат и къде излизат. Един енергиен одит ще даде резултат, да се види какво се случва", каза още икономистът.

"Служебното правителство има основна задача да осигури бюджетна стабилност. Не е лошо да се направи един преглед на публичните разходи и там, където се финансират неефективни дейности, да се пренасочат средствата по други пера. Правителството първо трябва да намери парите, за да изпълни приходната част, после може да разместват разходите. Но трябва анализ кои са най-неефективните разходи", смята той.

Подкрепи Economic.bg