Антимонополната комисия спира да проверява обществените поръчки

Според депутата от БСП Димчо Михалевски така ще се съкрати процедурата по обжалване

188 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отпада като фактор при конкурсите за печелене на обществените поръчки. Идеята на управляващите беше споделена пред "Труд" от "червения" депутат и председателят на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски. Според него така ще се съкрати процедурата по обжалване, която сега първо минава през антимонополния орган и след това през съда.

"Една от основните промени в Закона за обществените поръчки ще бъде свързана с процеса на обжалването. То не трябва да бъде спорт или бизнес, какъвто е напоследък", казва депутатът. Той добавя, че бизнесът предлага да има финансова ангажираност на обжалващия. Така, ако се окаже, че жалбата е неоснователна, той ще покрива част от загубите на възложителя.

Михалевски потвърждава намерението на управляващите да ограничат възложителите да поставят високи изисквания към изпълнителите, което елиминира голяма част от конкуренцията. Той посочва, че заради кризата много фирми с капацитет и опит не успяват да отговорят на изискването за оборот и така в едни и същи изпълнители се концентрират голям брой поръчки.

Ще бъде създадена и онлайн платформа, която ще набира информация за поръчките в цялата страна, а всеки гражданин ще може да следи кои възложители какви поръчки са възложили и на кого.

Подкрепи Economic.bg