Apple и издатели ощетили потребителите с милиони

Повишаването на цените на електронни книги след стартирането на iPad през 2010 г. е резултат от умишлено измислена и приложена схема

152 ~ 1 мин. четене

Постигнатото споразумение за цената на електронните книги между технологичния гигант Apple Inc и издателите коства на клиентите "стотици милиони долари", категоричен е американски правителствен адвокат, цитиран от BBC.

Той твърди, че повишаването на цените на електронни книги след стартирането на iPad през 2010 г. е резултат от умишлено измислена и приложена схема. Адвокатът на Apple от своя страна е описал тезата на обвинението като "странна".

В сделката с издателите за продажба на е-книги чрез платформата iBooks, технологичният гигант твърди, че е действал единствено в защита на собствените си бизнес интереси и не е участвал в схеми, които ощетяват потребителите. От Apple поясняват, че насърчават издателите да определят цените на своите електронни книги, а не търговците.

Прокуратурата твърди, че сделката на Apple е насочена срещу Amazon - съперникът в търговията на дребно с електронни книги, който начислява по-ниски цени, отколкото Apple е в състояние да предложи.

Подкрепи Economic.bg