Apple повлече американските акции

S&P се понижи, биковете обаче взеха надмощие в Dow Jones

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Срив в цената на акциите на технологичния гигант Apple Inc повлече щатските борси надолу. Спадът в първата за седмицата сесия на американските книжа дойде след две поредни седмици на възход за Standard & Poor's 500 (S&P 500). Капитализацията на Apple се понижи заради прогнозата за по-слабо търсене на iPhone 5 - най-новият смартфон на компанията, предаде Bloomberg.

Книжата на базираната в Купертино, Калифорния Apple потънаха с 3.4% до 502.49 долара за акция, което е най-ниското ниво за последните 11 месеца. Разпродажбите се диктуваха от изявление на компанията, от което става ясно, че поръчаните първоначално 65 млн. дисплея за iPhone 5 ще бъдат намалени наполовина през това тримесечие. Продажбите на iPhone се забавят, тъй като смартфони на други компании са наситили развиващите се пазари. Именно там Apple, която е най-скъпата компания в света, има най-силно присъствие, коментира Джеймс Кордуел, анализатор в Atlantic Equities Service в Лондон.

Понижението при Apple доведе и до спад за S&P 500. Широкият измерител в САЩ загуби 0.2% от стойността си до 1468.81 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average (DJIA) обаче успя да добави 14.36 базисни точки, или 0.1% до 13502.79 пункта.

Подкрепи Economic.bg