Apple премахва YouTube от новите си продукти

Конкуренцията между двете компании ги принуждава да охладят отношенията си

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Apple ще премахне приложението за гледане на видео чрез YouTube от следващата версия на софтуера за iPhone и iPad. Информацията беше обявена официално от компанията, цитирана от Bloomberg. Според анализатори решението да се изключи YouTube е доказателство за нарастващата конкуренция между Apple и Google, който притежава сайта за споделяне на видео.

Според говорителят на Apple Труди Мюлер причината за премахването на приложението е изтичащ лиценз за ползване.

Апликацията за YouTube присъства неизменно в телефоните и таблетите на Apple от 2007 г. След като Google пусна своята операционна система Android обаче отношенията между двете компании охладняха рязко. В момента Android е най-разпространената операционна система за мобилни устройства, което я прави основен конкурент за Apple.

"Двете компании се отдалечават все повече една от друга", коментира Карл Хоу, анализатор в Yankee Group. "Тези две компании просто казват, че не желаят да работят повече заедно", добавя той.

Потребителите ще забележат ефекта от премахването на приложението, когато новата операционна система iOS 6, бъде пусната по-късно тази година. За да гледат все пак видео чрез YouTube потребителите на iPhone и iPad ще трябва да използват уеб браузър или да изтеглят апликацията на YouTube от App Store.

Коментари: 0