Apple се съгласи да плати $450 млн. по e-book дело

Споразумението ще е валидно, само ако компанията загуби обжалването пред горна инстанция

Apple се съгласи да плати $450 млн. по e-book дело
116 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Съдът обяви предварителното си одобрение за споразумение, в което Apple Inc. се съгласява да заплати 450 млн. щатски долара по дело за нарушаване на антитръстовото законодателство при продажбата на електронни книги от компанията, съобщава Reuteres.

През юли 2013 г. окръжен съдия Дениз Кот се произнесе в полза на ищеца – Департаментът по правосъдие на САЩ, по обвинение срещу технологичния гигант във влизане в нерегламентирани взаимоотношения с издатели. В резултат на това се е стигнало до изкуствено завишаване цените на електронните книги и ощетяване на конкуренти като Amazon. Съдебният иск, подаден от Департамента, е всъщност от името на потребители и 33 американски щата.

Компанията обжалва решението пред апелативен съд и споразумението ще влезе в сила, само ако той потвърди отсъждането на съдия Кот. Ако го отхвърли, то всякакви задължения за технологичния гигант отпадат. При негативна за компанията развръзка, тя ще плати 400 млн. долара на потребители и 50 млн. долара за адвокатите по делото.

Съществува и трети вариант, срещу който съдията изрази резервите си – при връщане на делото за ново разглеждане при нея, Apple се договори да плати 50 млн. долара на свои клиенти и 20 млн. долара за съдебни разходи.

По-рано издатели, сред които Hachette Book Group, HarperCollins и Penguin Group, се съгласиха да платят 166 млн. долара на ощетени клиенти.

Коментари: 0