Арестуваха шефовете на „Надин“

Радослав Босилков и Огнян Шопов са задържани във връзка с разкритата афера за източване на ДДС

10937 ~ 2 мин. четене

Шефовете на фирма "Надин" Радослав Босилков и Огнян Шопов са задържани за 24 часа във връзка с разкритата афера за източване на ДДС, научи Дартс нюз от свои източници в МВР. Арестуван е и 29-годишният Пламен Варнаджиев. Той е батко на Лъчезар Варнаджиев - младокът, който миналата година изненадващо извади 316 млн. лв. и купи "Кремиковци".

При спецоперация на ГДБОП и Специализираната прокуратура беше разбита схема за крупни данъчни измами, в която е замесена известната фирма за скрап "Надин". Предполагаемият размер на нанесените щети за бюджета за периода от януари 2010 до декември 2011 г. е около 20 000 000 лв.

Досъдебно производство по описа на ГДБОП е образувано за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу финансово-кредитната, данъчната и осигурителната системи. Събрани са данни, че организатор и ръководител е на 35-годишният Радослав Босилков, един от управителите и акционерите на "Надин". Той е криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, кражба, условно и ефективно наказание. 

В хода на разследването е установена добре организирана престъпна схема. Извършвани са симулативни търговски сделки със скрап с неистински първични и вторични счетоводни документи, издавани от името на различни търговски дружества. В същото време дружествата не разполагат с физически и технологичен капацитет - нямат лицензирани площадки, а представляващите ги лица в голяма степен са неграмотни, малоимотни и реално не могат да ръководят и извършват такъв вид дейност.

Другите участници в групата са Денис Бошнаков (39 г.), също криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, възпрепятстване орган на властта, кражба и с две условни присъди, Огнян Шопов (31 г.) и Павел Варнаджиев (29 г.).

Документирана е престъпната дейност на още трима - управителите на две от фирмите участници в престъпната схема – Иван Иванов (56 г.), криминално проявен, с регистрации за търговия с отпадъци  - черни и цветни метали, в нарушение, кражба и данъчно задължение в особено големи размери, и Мариан Комитов (31 г.). Главната счетоводителка на една от фирмите - собственост на ръководителя на групата - Людмила Ташева (51 г.), е криминално проявена, с регистрации за допускане извършване на престъпление.

Установено е, че в условията на продължавано престъпление участниците в групата, с помощта на контролирани от тях дружества, са подпомогнали реално действащи фирми да избегнат плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Подкрепи Economic.bg