Откриха огромно находище на петрол в Ирак

Капацитетът му е близо 5 трлн. барела

7212 ~ 1 мин. четене

Петролно находище с огромен потенциал беше открито в южната част на Ирак. Запасите се изчисляват на почти 5 трлн. барела петрол, съобщи АП. По последни данни световното потребление е около 90 млн. барела дневно, което означава, че само откритото находище може да задоволи консумацията в света за близо 2 месеца.

Находището Халфая е разкрито от Китайската национална петролна корпорация, която през 2009 г. спечели концесия за експлоатация на местността. Партньори на корпорацията са малайзийската Петронас и френската Тотал.

Според иракския министър на петрола Абдул-Карим Елаиби находището ще произвежда 100 хил. барела на ден и ще достигне до 535 хил. през 2016 г. Консорциумът, който разработва находището ще получава 1,40 долара за всеки добит барел.

Това е поредната голяма стъпка в разработването на неизползваните енергийни източници на близкоизточната страна, припомня АП. Чуждите инвестиции остават изключително важни за развитието на Ирак след продължителните войни и наложените от ООН санкции.

Подкрепи Economic.bg