Управляващите в Гърция отложиха икономиите

Лидерите на "тройната коалиция" не се наемат да подкрепят икономиите

6596 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Управляващата гръцка коалиция отложи за следващата седмица изготвянето на плана, който трябва да спести на хазната 11.7 млрд. евро. На проведената днес среща трябваше да се определи как точно ще се съкратят средствата през следващите две години, но до споразумение не се стигна.

Окончателното решение се очаква да дойде след договорки между лидерите на трите партии в управляващата коалиция. Днешните тричасови преговори се водиха между премиера Андонис Самарас, лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос и на Демократичната левица Фотис Кувелис. Никой от тях обаче не се наема да подкрепи икономиите, които ще се стоварят отново върху техните избиратели.

"Проведохме много добра дискусия", заяви министърът на финансите Янис Стурнарас пред репортери като добави, че е била договорена основната посока.

Заради неизпълнение на поетите ангажименти към "тройката", международните кредитори отново спряха парите за Гърция предвидени във втория спасителен план за страната. Новите мерки за икономии трябва да бъдат представени на 24 юли пред инспекторите на европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ).

Подкрепи Economic.bg