Аржентина обмисля да премести столицата си

Вместо Буенос Айрес това може да е Сантяго дел Естеро

Аржентина обмисля да премести столицата си
5058 ~ 2 мин. четене

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер обмисля възможността столицата на страната да бъде преместена в друг град. По думите на държавния глава, сега столицата е много отдалечена.

Киршнер обмисля столица на страната да стане Сантяго дел Естеро, който се намира на 965 км. северно от Буенос Айрес, пише The Telegraph.

Все някога трябва да започнем да мислим за нов териториален дизайн, защото светът се прометя, заяви Киршнер при посещение в Сантяго дел Естеро преди два дни.

Малко аржентинци смятат, че е възможно промяната да стане бързо, пише и "Ню Йорк Тайм". Идеята за нова столица дойде от Хулиан Домингес, лидер на долната камара на Конгреса в Аржентина. Предложението породи напрежение между застъпниците на Буенос Айрес и провинцията, в която е съсредоточена по-голямата част от аграрното и минерално богатство на страната. Много аржентинци споделят, че в Буенос Айрес е събрана твърде власт върху останалата страна, коментира изданието.

Според Домингес, който се очаква да се включи в президентската надпреварапрез 2015 г., преместването на столицата в Сантяго дел Естеро, град с около 250 хиляди жители, носещ името на същата провинция, ще ребалансира политическите сили в страната и ще разкрие потенциала на един подценяван район, разположен на ключово място - между Пасифика и Атлантическия океан.

Политическите противници на Киршнер обаче изтъкват като основен мотив срещу преместването на столицата високите разходи, които това ще породи на фона на кризата в страната с външния дълг, която може да доведе до фалит. "Значи няма пари да се избегне дифолт, но има достатъчно за едно такова фараонско преместване на столицата, коментира в профила си в Туитър Хосе Луис Есперт, икономист и политически коментатор.

Други пък смятат, че обявяването на идеята точно сега се прави единствено с цел да се привлече вниманието върху Хулиан Домингес, който догодина ще бъде кандидат за президент на изборите от Партията на Победата на Киршнер.

Предложението за смяна на столицата се счита от мнозина за сбъдване на заветите на Хосе де Сан Мартин, лидер на независимостта на Аржентина от Испания.

През 1850-те години Доминго Фаустино Сармиенто, аржентински писател и държавник, предлага столицата да бъде преместена в Мартин Гарсия, остров в река Рио де ла Плата, която очертава границата с Уругвай.Други предложенияпрез годините са за градовете Росарио и Кордоба, а през 80-те години на миналия век тогавашният президент на страната Раул Алфонсин предлагаше административен център на Аржентина да ставе малкото градче Виедма в Патагония, припомня "Ню Йорк Таймс".

Подкрепи Economic.bg