Аварийни планове за лекарствата в Гърция

Големите компании и ЕС умуват как да продължат доставките при излизане на страната от еврозоната

6480 ~ 1 мин. четене

Подготвят се аварийни планове за продължаване на доставките на лекарства в Гърция, ако страната напусне еврозоната, предаде „Ройтерс”. Плановете се изготвят съвместно от представители на ЕС и големи компании, производители на лекарства.

Идеята е да се разработи схема за бързо прилагане, която да запълни критичния период, когато трябва да продължи доставката на най-важните лекарства в продължение на няколко месеца, посочва агенцията, цитирайки източник, запознат със ситуацията.

От индустрията коментират пред медията, че производителите внимателно анализират случващото се през последните дни след натрупания опит от рухването на Аржентина преди 10 години. Тогава някои производители се съгласиха да продължат доставките без да им се плаща за известно време.

„Има морално задължение да се продължава с доставките”, посочва Саймън Френд, отговарящ за анализа на фарма-сектора в PricewaterhouseCoopers. По думите му Гърция не е голям пазар и повечето компании могат да се справят. По-тежък от икономическите щети би бил ударът по репутацията им.

Директори на водещи компании с централи в Европа са под натиск да избегнат здравната катастрофа, която може да се случи, ако гръцкият внос спре заради масирано девалвиране на драхмата.

Гърция внася почти всичките си лекарства и е изключително зависима от брандираните продукти.

През последните месеци гръцката здравна система вече страда от недостиг на някои медикаменти. Задълженията само от държавните болници към производителите на лекарства надхвърлят 1.2 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg