Европейски фискален надзор предлага Трише

Бившият директор на Европейската централна банка с идея за Съединени европейски щати

6456 ~ 2 мин. четене

Европа може да заздрави валутния си съюз, като предостави на европейските политици правомощия да поемат контрола над фискалната политика на дадена страна в извънредни случаи. Това предлага бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан Клод Трише, цитиран от Ройтерс.

Предложеният от Трише във Вашингтон план за спасяване на 13-годишната единна европейска валута има цели да сложи край на огромната й слабост, чието оцеляване е застрашено от кризата в Гърция.

Валутният съюз винаги е бил в противоречие с основните икономически принципи, тъй като еврото беше създадено, преди да бъде договорен европейски фискален и политически съюз. Това доведе до сътресения в страни с огромни бюджетни дефицити като Гърция, Португалия, Ирландия, Испания и Италия и проблеми с финансирането и банковата система.

За ЕС създаването на Съединени европейски щати, където отделните страни ще делегират значителна част от фискалния си суверенитет на федерално правителство, изглежда политически неприемливо, казва Трише, който се оттегли от ръководството на ЕЦБ през миналия ноември.

Алтернативна идея е федерални правомощия на ЕС да се активират единствено в извънредни ситуации. Например, когато бюджетните политики на дадена страна заплашват валутния съюз като цяло, посочва той.

"Федерация по изключение ми се струва не само необходимо, за да сме сигурни, че имаме стабилен икономически и валутен съюз, но и основополагащо за обединена Европа в дългосрочен план. Не мисля обаче, че ще имаме голям централизиран бюджет", коментира Трише в Института по международна икономика "Петерсън".

"Това ще е огромен пробив в модела на управление, който според мен е необходим за по-нататъшната европейска интеграция", допълва той.
Трише направи предложението си в навечерието на срещата на страните от Г-8 във Вашингтон и дни преди извънредната среща на лидерите на ЕС на 23 май.

Подкрепи Economic.bg