Австралия променя коренно образователната си система

Планът предвижда инвестирането на 14.5 млрд. австралийски долара

4010 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Австралийското правителство обяви амбициозен план за извършване на мащабни корекции в образователната система на страната, предава AFP. Целта пред островната страна е през 2025 г. австралийските училища да бъдат сред първите пет в света по четене, смятане и наука.

Планът на австралийските управляващи предвижда инвестирането на 14.5 млрд. Австралийски долара (15.2 млрд. щатски долара) в периода от 2014 до 2020 г. „Изграждането на образователна система на световно ниво е ключ към създаване на мощна икономика в бъдеще“, отбеляза министър-председателят Джулия Джилард.

Интересна е схемата, по която ще бъдат набавени средствата. Австралийското правителство ще добавя по 2 долара на всеки един, който щатите и териториите в страната инвестират в образователната система. Джилард даде срок до юли 2013 г. на ръководителите на щати и територии да се съгласят с предложението ѝ.

Резултатите от проучване на образователната система показва, че тя е била финансирана по един и същи начин през последните 40 г. Поради малките инвестиции в тази сфера, Австралия рискува да изостане сериозно от водещите страни в света. Една от идеите на Джилард, която е бивша министърка на образованието, е австралийските деца да получат грамотност по азиатски езици с оглед все по-доминиращата роля в световната икономика на страни като Китай, Япония, Южна Корея, Индия и Индонезия. 

Подкрепи Economic.bg