Над 371 млн. са дълговете на болниците

Общо 150 млн. лв ще бъдат вложени в строително-ремонтни работи и за ново оборудване в 13 лечебни заведения в страната

76 ~ 1 мин. четене

Задълженията на болниците в страната към 31 януари 2013 г. са 371 млн. и 450 хил лв. Това сочи справката в Министерство на здравеопазването, получена по Закона за достъп до обществена информация от БГНЕС.
Сумата включва задълженията на държавните и общински болници, без тези на ведомствените. Задълженията на държавните болници са 307 млн. и 633 хил. лв, а на общинските – 63 млн. и 817 хил. лв.

Преди дни здравният министър от Служебния кабинет проф. Николай Петров заяви: „Не мога да си отговоря на въпроса как е възможно с 1 млрд. преди 1989 г. да се покрива цялото здравеопазване, а сега с 3 млрд. не може да се покрива. Някъде се бърка в разпределението на парите, някъде се бърка в управлението на парите. Ние ще се опитаме да заложим каквото можем като предпоставки, така че следващите след нас да се справят с проблема“, подчерта здравният министър.

Общо 150 млн. лв ще бъдат вложени в строително-ремонтни работи и за ново оборудване в 13 лечебни заведения в страната по Националната средносрочна рамкова програма на Министерството на здравеопазването, съобщи миналия месец във Враца бившият министър Десислава Атанасова.

Освен тези средства, още 150 млн. лв от оперативна програма „Регионално развитие“ са предвидени за преструктуриране на общински болници, както и за доставка на необходимото за тях оборудване, в това число линейни ускорители, необходими за лъчетерапия на раково болните.

Подкрепи Economic.bg