Австрийската борса с интерес към БФБ

Надеждите са пазарът в България да има нов собственик най-късно през пролетта на 2013 г.

108 ~ 1 мин. четене

Един от кандидатите за приватизация на Българска фондова борса (БФБ) е Виенската фондова борса. Това е обявил изпълнителният директор на българското дружество Иван Такев, цитиран от Стандарт. Такев е потвърдил, че към приватизацията на пазара у нас има интерес от международни играчи.

От борсата в Истанбул също бяха заявили принципен интерес към приватизацията на БФБ. "През последните две години разговаряхме с доста оператори на регулирани пазари, но дали ще се стигне до нещо конкретно, предстои да видим", каза Иван Такев. Днес той ще присъства на презентация на Виенската фондова борса на тема условията за листване на компании. Заедно с него във Виена ще присъстват седем български и шест румънски компании, както и представител на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Събитието се организира ден след като Виенската фондова борса покани и български журналисти. Запитан дали това има нещо общо с евентуален интерес от страна на Виена към приватизация на БФБ, Иван Такев отрече. Наскоро АПСК обяви конкурс за избор на консултант по продажбата на БФБ. Борсата ще се продава в комплект с Централния депозитар. Оферти от кандидат-консултанти за изготвяне на оценка и маркетинг се чакат до 26 октомври. Редица експерти, както и самият финансов министър Симеон Дянков, изразиха надежда, че БФБ ще бъде с нов собственик най-късно през пролетта на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg