Австрия предлага квоти за бежанци

Мярката ще смекчи проблемите, посочват от Виена

112 ~ 1 мин. четене

Канцлерът на Австрия Вернер Файман подкрепя идеята за въвеждане на специални квоти за разпределение на бежанците между страните от Европейския съюз. В кулоарите на срещата на държавниците от Европейския съюз в Брюксел ръководителят на правителството във Виена посочи, че "ако всяка една членка е готова да приеме част от бежанците, това най-малко ще смекчи проблема".

Той подчерта обаче, че приемането на такова решение ще бъде сложно и ще отнеме много време. Файман също отбеляза, че страната му ще окаже материална помощ на Италия, чиито южни области са залети с бежанци от Африка и Азия.

"Следващата стъпка обаче трябва да бъде въвеждане на квоти", допълни австрийският лидер. Днес политиците от 28-те трябва да разгледат мерките за засилване на контрола по южните граници на ЕС.

Програмата бе разширена с този въпрос след като светът бе разтърсен от новината за корабокрушението на 3 октомври край италианския остров Лампедуза, в което загинаха 360 души, опитвали се да стигнат до ЕС от Сомалия и Еритрея.

Подкрепи Economic.bg