Азия копира пазарите в САЩ и Европа

Япония следва спадът на Стария континент, а останалата част от Азия гледа към Америка

228 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Азиатските пазари, с изключение на Япония, завършиха сесията на зелено. Акциите на компаниите в азиатския и тихоокеанския регион бяха водени нагоре главно от добрите данни за жилищния пазар в САЩ, който надхвърли очакванията на анализаторите. В Япония обаче гледаха към Европа, където резултатите от изборите в Италия добавиха допълнително несигурност на пазарите.

Индексът, който следи компаниите в региона на цяла Азия и Пасифика MSCI Asia Pacific Index  отчете 0.3% спад до 133.10 пункта. Две от три акции отчетоха ръст, като губещите бяха основно в Япония.Друг индекс, който следи региона, но без Япония - MSCI Asia Pacific Excluding Japan Index отчете ръст от 0.6% до 476.05.

Данните за пазара на нови жилища показаха, че през януари положителните нагласи на хората за покупка на нов дом са на най-високото ниво от 20 години. От това спечелиха най-много азиатските компании, които имат представителство в САЩ или правят бизнес с американски компании.

Южнокорейският индекс Kospi нарасна с 0.2%, хонконгският Hang Seng - с 0.1%, а тайванският  Taiex - с 0.2%. Основният китайски индекс Shanghai Composite отчете ръст от 0.6%, а в Сингапур Straits Times нарасна с 0.3%.

В Япония Nikkei 225 отчете понижение от 1.3% до 11 254 пункта. Там водеща беше новината за изборите в Италия, а инвеститорите очакват да видят резултата от аукциона за италиански ДЦК, който ще се проведе днес. Постигнатата на него доходност ще покаже доколко политическата несигурност в страната се отразява на икономическата стабилност.

Правителството ще емитира 10-годишни ДЦК на стойност 4 млрд. евро. Освен това ще има аукцион и за 5-годишни държавни ценни книжа на стойност 2.5 млрд. евро. На вторичните пазари вчера доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши с 41 базисни пункта до 4.9%, което е най-високата стойност за последните 4 месеца.

"Трябва да видим какво ще се случи на днешния аукцион в Италия и доколко ще се повиши доходността", коментира за Bloomberg Андрю Пийс, главен инвестиционен стратег в Russell Investment Group. "Азиатските пазари копират САЩ и Европа в момента", смята той.

Подкрепи Economic.bg