BHP Billiton с по-ниска печалба за полугодието

Резултатът се оказа и под очакванията на анализаторите

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-голямата минна компания в света - австралийската BHP Billiton отчете с 6.9% по-ниска печалба през първите шест месеца от началото на 2013 г. По-ниският резултат се дължи на забавен растеж на развиващите се икономики и на спада на цените на металите.

Печалбата, с изключение на еднократни ефекти, намалява до 6.7 млрд. долара за шестте месеца до 30 юни 2013 г., а година по-рано положителният резултат беше 7.20 млрд. долара, сочат изчисленията на Bloomberg. Отчетената печалба за полугодието на тази година е под средната прогноза от 6.80 млрд. долара, която направиха седем анализатори. Нетната печалба на BHP Billiton намаля до 10.9 млрд. долара, а в края на юни миналата година положителният резултат беше 15.4 млрд. долара.

От съобщение на базираната в Мелбърн минна компания става ясно още, че BHP Billiton ще инвестира 2.6 млрд. долара в проект в Канада.

След изнесените данни BHP се присъединява към Rio Tinto и Vale, които също отчетоха по-ниски печалби заради забавянето на икономическия растеж в Китай, което доведе до спад в търсенето на суровини и свали цената им.

В Сидни книжата на BHP се понижиха с 1.4% до 36.54 австралийски долара за акция. Резултатите на компанията бяха обявени след края на търговията.

Подкрепи Economic.bg