Коментари на Бундесбанк помогнаха за ръст на еврото

Единната валута нарасна срещу долара и йената

88 ~ 3 мин. четене

Еврото нарасна днес срещу йената, но остава под 2-седмичния връх, който удари вчера, тъй като дилърите избягват рисковите активи, а това дава подкрепа на японската валута. Евро/йена е 130.21, но е под вчерашния връх от 131.05, който е най-висока стойност след 5 август. Единната валута е на 1.3347 срещу долара при интрадневен връх в понеделник от 1.3375.

Еврото нарасна вчера срещу долара и йената при коментарите на Бундесбанк в месечния доклад за август, че бъдещата насока на лихвите на ЕЦБ не е безусловен ангажимент. Това увеличи очакванията, че следващата промяна на европейските лихви ще зависи от средносрочното развитие на инфлацията. През юли ЕЦБ се ангажира да поддържа лихвите на рекордно ниски нива за продължителен период от време.

След първоначалното си покачване, еврото загуби част от печалбите си срещу йената, тъй като японската валута получи подкрепа от спада на американските акции, който се дължеше на пазарните очаквания, че Федералния резерв ще започне да намалява монетарните стимули още през септември. Скорошните обрати на нововъзникващите пазари като Индия, Бразилия и Индонезия също породиха търсене на йени. Това компенсира и позитивното за долара влияние от нарастването на доходността по американските облигации и ограничи поскъпването на зелените пари срещу йената.

Долар/йена днес е на 97.50 и остава в познатия рейндж. През последната седмица търговията беше между 96.88 и 98.66. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации последно беше 2.869% и е близо до 2-годишния връх от понеделник на 2.90%.

Инвеститорите в момента очакват излизането в сряда на стенограмата на Федералния резерв от заседанието му през юли, за да разберат кога ФЕД ще съкрати покупките на облигации.

Покачването на златото загуби скорост

Златото спадна днес, но не е далеч от 2-месечния връх, който удари вчера, а инвеститорите очакват стенограмата на Федералния резерв от заседанието през юли, за да добият представа кога ще започне намаляването на стимулите. Благородният метал се повиши с 6.5% през последните 10 сесии подкрепен и от нарасналото физическо търсене от Китай и Индия и възможното спиране на отлива на средства от фондовете за търговия със злато.

Дилърите очакват нов спад на цената, тъй като нарастването загуби скоростта, която беше породена от технически покупки при пробива на нивата от 1350 долара през миналата седмица. Настроенията са за корекция на силното рали. През изминалата седмица липсваше и корелацията с долара и доходността по американските книжа.

Доходността удари 2-годишен връх вчера от почти 3%, а американските борсови индекси спаднаха за четвърта поредна сесия докато пазара се  позиционира за редуциране на програмата на ФЕД за покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара на месец. Доходността по 10-годишните облигации рязко скочи от нивата на 1.60% в началото на май преди ФЕД да обяви намеренията си, че ще намали стимулите ако икономиката продължава да се подобрява.

Спот цената днес е 1360 долара за тройунция. Утре ФЕД ще публикува стенограмата си от заседанието през юли. Централната банка индикира, че може да започне намалението на покупките на облигации ако пазара на труда и на недвижимите имоти продължават да се възстановяват. Редуцирането на стимулите ще е тежък удар за златото, което достигна рекордни стойности за всички времена през 2011 година благодарение на печатането на пари от централните банки в целия свят. Металът загуби тази година 1/5 от стойността си. С наближаването на септември растежа на златото става все по-подозрителен и може да се очаква нов негов спад, тъй като ФЕД наистина може да започне да действа.

Покупките от Китай са слаби днес, тъй като дилърите изчакват за повече яснота стенограмата на ФЕД. В Индия търгуващите обявиха, че ще започнат да купуват отново злато през следващата седмица, тъй като централната банка изясни едно ново правило, което доведе до спиране на вноса на злато в края на юли.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg