БНБ: Данъкът върху лихвите няма да разклати банките

От националния трезор научили за правителствено решение от медиите

152 ~ 1 мин. четене

"Българската народна банка (БНБ) не е информирана предварително за такова решение, нито е участвала в такива дискусии и научава за това от медиите. Следователно всички въпроси би трябвало да се отправят към вносителя на законопроекта".

Това се казва в официална позиция на БНБ във връзка с многобройни запитвания относно обявеното от министъра на финансите правителствено решение за облагане на доходите от лихви по депозитите на граждани с 10%.

От централната банка допълват още, че това решение е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания, като източник на финансиране на инвестициите в икономиката, и следва да се обсъжда от тази гледна точка.

"Настоятелно се обръщаме към всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система", се казва още в изявлението.

От БНБ допълват, че не очакват обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло. "От гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас", се казва още в съобщението.

Подкрепи Economic.bg