БСК: Вдигането на праговете не води до повече приходи

Според зам.-председателя на БСК Димитър Бранков ефектът от повишаването им ще бъде ръст на безработицата

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Данните на Националния осигурителен институт (НОИ) показват, че вдигането на Минималните осигурителни прагове (МОП) не водят до ръст на данъчните приходи. Това каза зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков, на пресконференция по повод финала на договарянето на минималните осигурителни доходи за 2013 г.

Стопанската камара се обяви категорично против административното увеличаване на МОП. "Намаляващите печалби, спадът в заетостта, съчетано с резкия скок в цените на електрическата енергия и горивата поставя в тежка ситуация редица браншове", коментира Бранков.

По неговите думи договарянето на по-високи прагове за следващата година може да доведе до увеличаване на безработицата в най-тежко засегнатите от кризата сектори в България. "При леката промишленост тези 14%-15% увеличение на МОП може да се консумира безболезнено от едва 5-6 големи предприятия и там няма да се усети увеличението. При другите малки и средни предприятия, където заплатите са 400-500 лв., ще има освобождаване на персонал", коментира Бранков.

Той добави, че в момента реалната безработица в страната е над 18% и държавата трябва да търси начини да се справи с нея. "Проблемът със заетостта е номер едно. Той е по-важен от размера на доходите", добавя Бранков.

"Реалната безработица в момента е над 18%. Към официалната статистика трябва да се добавят и обезкуражените лица, които не се регистрират в бюрата по труда, защото смятат, че няма да могат да си намерят работа, и тогава се получава този процент", коментира той. По неговите думи  хората договор на пълно работно време са 1 850 000 души, а преди кризата са били над 2 400 000 души.  Коментари: 0