БСК иска да върне бюджета на касата в Тристранката

Според експертите на камарата в бюджета на НЗОК и в държавния бюджет не са предвидени средства за покриването на дълговете на лечебните заведения

Българската стопанска камара (БСК) настоява за връщане на Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от БСК. От Камарата са изпратили писмо  до парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и по здравеопазване, до председателя на НСТС Симеон Дянков и до социалните партньори.

В мотивите на БСК, изложени в писмото се казва, че в бюджета на НЗОК и в държавния бюджет не са предвидени средства за покриването на дълговете на лечебните заведения, които са в размер на 328 млн. лева.

От Камарата съобщават, че проектобюджетът не е обсъждан по надлежния ред в подкомисиите и в самия съвет за тристранно сътрудничество. Това обаче е нарушение на член 3 от Кодекса на труда. Освен това в писмото се отбелязва, че няма своден консолидиран бюджет за средствата, които са насочени към опазването на здравето на българските граждани.

Като трета забележка Българската стопанска камара посочва, че не става ясно точно как са определени предвидените в бюджета на МТСП 2,5 млн. лева. С тези пари трябва да се покрият разходите на лечебни заведения за услуги, предоставени на здравно осигурени лица. Тъй като в България неосигурени са 1,4 млн. души, това означава, че на човек годишно се падат по 1,2 лв.

В проектобюджета на НЗОК са заложени 3 млн.лв. за Националната агенция за приходите, като насърчителна мярка за събиране на здравните вноски. В същото време, не е предвидена санкция за несъбиране на вноските от 1,4 млн. лица, за които се знае, че са здравно неосигурени, казват от БСК.

Според БСК от Министерството на здравеопазването няма отчет на начина на разходване на получените през 2011 г. 340 млн. лева и другите 100 млн. лева, получени през 2012 г. Поради този факт не е ясно каква част от средствата са изхарчени и дали има такива, които са изразходвани за дейности, които не са предназначени за осигурени лица. Алармира се също, че не е ясно дали ще бъдат отразени тези средства в бюджета на Здравната каса.

В заключение от Стопанската камара обявяват, че бюджетът е изработен без реформаторски подход в здравната система. Това предполага, че ще има висока степен на неефективност при разходването на средствата.

Припомняме, че проектобюджетът на НЗОК за 2012 г. беше внесен в Народното събрание. С това в парламента за обсъждане вече е пълният пакет бюджетни закони.

Коментари: 0