БСП открито заговори за парламентарни избори

"Преяждането с власт" на ДПС и невъзможността за провеждане на заседание в НС вече няколко дни са предпоставките за охлаждането на отношенията между управляващите партии

56 ~ 3 мин. четене

Депутати от групата на БСП открито заговориха за парламентарни избори през тази година. Причината е "прегръдката" с коалиционния партньор ДПС, която на практика ги задушава. Редица социалисти се изказаха остро срещу определени действия и назначения на Движението за права и свободи, а последните няколко парламентарни дни показаха, че НС на практика не може да функционира заради липса на кворум. Това възпрепядства приемането на новия Изборен кодекс, въпреки възможността за кворум след напускането на общо 3-ма депутати от ГЕРБ, които вече не представляват партията на Бойко Борисов, но остават в парламента.

”Тези два дни започват да стават критични и ако още ден – два се провалят заседанията, тази работа няма да може да бъде завършена. Ако този сценарий се случи, или настоящият закон ще продължи да действа, или трябва да се направят някакви малки промени в настоящия закон”, заяви Янаки Стоилов пред Нова телевизия. ”След като парламентът не успя да работи няколко пъти, поставя се въпросът каква е реалната възможност той да решава проблемите”, коментира Стоилов. Според него причината е ”непремерени изказвания на представители на ДПС”.

”За мен проблемът е, че зад темата за езика на агитация се появиха много по-дълбоки разделения. Това засилва чувствителността на българския гражданин. Изказването на Хафъзов не е случайно. Друг е въпросът дали е преценен ефектът. Съдържанието на речта му постави в деликатно положение и ДПС”, каза още Стоилов.

В събота пък друг представител на социалистите заяви, че ако продължи да се говори за агитацията на чужд език, то няма какво повече да се прави с ДПС. „Не разбрах какво цели тази провокация. Не ги разбрах. Всичко, каквото си поискаха от ДПС, им е дадено. Време е БСП да постъпи мъжки. Аз вече осем месеца чувам, че ДПС не са съгласни с премахването на плоския данък, с възобновяването на проекта АЕЦ „Белене”. Време и ние да кажем какво не ни харесва”, заяви Страхил Ангелов в ефира на Нова Телевизия.

"Направих остро изказване на заседанието на групата. И други колеги се изказаха в този дух. Аз този Хюсеин Хафъзов не го разбрах. Какво иска? Кой му ограничава свободата?", попита Страхил Ангелов.

"Броенето на депутати сутрин няма да издържи дълго, по-добре да се ходи на избори", заяви депутатът от БСП Георги Кадиев. Според него доста депутати си задават въпроса "има ли смисъл да продължаваме този начин на работа“.

”Очевидно никой не може да предвиди поведението на "Атака" и дали ще влязат в залата, или не, съответно и дали ще има заседание. Аз не мисля, че българските граждани ни плащат заплатите, за да научават, че сме прекъснали заседанието в 11 часа. Това положение да броим гласовете всяка сутрин няма да издържи дълго. Или трябва да се седне и да се каже даваме някакъв срок, една година или повече и оставяме правителството да свърши някаква работа, или по-добре наистина да отиваме на нови избори”, каза Кадиев пред БНР.

Освен социалистите обаче, и Атака намекна за проблеми в управляващата коалиция и за "преяждане с власт". "Ние смятаме, че не може да си затваряме очите пред наглостта, с която ДПС започва да преяжда с власт. Всичко това е възмутително. И не беше такава идеята за технократския кабинет на Орешарски. Ако се опитат по някакъв начин да върнат предизборната агитация на майчин език, това ще бъде супер скандално и не знам дали изобщо тогава трябва да съществува този парламент повече", закани се от своя страна лидерът на Атака Волен Сидеров.

Дали обаче мнението на част от червените депутати и "Атака" ще доведе до промяна на ситуацията, предстои да видим.

Подкрепи Economic.bg