БСП прие да прави правителство

Президентът връчи проучвателен мандат на Пламен Орешарски, който обеща да сформира бързо кабинет

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Лидерът на БСП Сергей Станишев предложи на президента Росен Плевнелиев да възложи проучвателен мандат на Пламен Орешарски да състави правителство. Плевнелиев веднага възложи на червения депутат да го направи, а бившият финансов министър в правителството на Тройната коалиция прие.

"Обещавам в най-кратък срок да съставя кабинет", каза Орешарски.

Преди срещата с президента Плевнелиев, имаше среща между представители на БСП и ДПС, за да обсъдят бъдещият кабинет. Лидерът на ДПС Лютви Местан препоръча профилът на кабинета да е Експертно-политически, а не тясно-партиен.

"Добре е заседанията на бъдещия кабинет да са публични, пред очите на всички граждани. Постигането на съгласието по приоритетите е първото и най-важно условие, едва на втори план е съгласието за състава на кабинета. Очакваме да подберете най-подходящите лица, за да осъществите амбициозните си желания", обърна се към Орешарски Местан.

„Чисто експертните лица, политически стерилните лица не са естествено явление", добави лидерът на ДПС. „Не изключвам в кабинета да има и партийни лица. Бихме искали да преобладава обаче експертно-политическото над тясно-партийното начало. Мисля, че тази уговорка е много важна, за да не събудим нереалистични очаквания", допълни Местан.

Подкрепи Economic.bg