БВП на Еврозоната ще се повиши едва в края на 2013 г.

Прогнозата за следващата година е икономиката на валутния блок да нарасне с до 1.5%

104 ~ 2 мин. четене

Брутният вътрешен продукт на Еврозоната ще започне да расте през четвъртото тримесечие на тази година, като през 2014 г. може да се очаква повишение икономиката на 17-членният блок с обща валута между 1 и 1.5%. Това е оптимистичната прогноза на Валентин Хофщетер, ръководител на "Анализи на облигационните и валутни пазари" в австрийската Райфайзен Банк Интернешънъл.

"Заради монетарните стимули, структурните реформи и поради липсата на значителни проблеми като преструктурирането на Гърция миналата година, Еврозоната ще им отрицателен растеж през второто тримесечие", поясни Хофщетер.

Анализаторът аргументира очакванията си за повишение на БВП на Еврозоната и САЩ със "значителното подобрение на водещите индикатори през следващите 3-4 месеца".

Според Международния валутен фонд (МВФ) се очаква развиващите се пазари да постигнат среден ръст от 5.3%.

"След недоброто представяне в началото на пролетта, водещите индикатори за Еврозоната се възстановиха през второто тримесечие на 2013 г. Нашата прогноза по отношение на икономическото възстановяване се подкрепя от добрите данни на индексите за активността на мениджърите", обяснява Хофщетер. По думите му положителен е фактът, че тези индекси се повишават не само в Германия, но и в Испания, Италия и Франция.

Според експертите от "Райфайзен Рисърч" няколко фактора водят до икономическото възстановяване. На първо място, усилията за консолидация започват да оказват влияние, като по този начин, задушаващият ефект на фискалните политики намалява, докато в същото време Европейската комисия е по-малко стриктна по отношение на актуалните цели за бюджетни дефицити.

От друга страна, монетарните политики в много части на Еврозоната доведоха до по-евтини възможности за финансиране. В същото време, дисбалансите в икономиките на отделни страни в Еврозоната, като прегряването на цените на недвижимите имоти, намаляват, което на свой ред, води до по-добра конкурентоспособност и устойчиво възстановяване на региона.

"Очакваме нарастващият износ да привлече частни инвестиции, което от своя страна ще доведе до по-висока заетост и потребление през 2014 г.", обобщава Хофщетер прогнозата си за Еврозоната.

Подкрепи Economic.bg