Банките в САЩ се готвят за разпад на eврозоната

Финансовите институции на Wall Street съветват клиентите си да избягват договори в евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Банките от Wall Street все по-често убеждават контрагентите и кредитополучателите си да преструктурират договорите си в евро или да намерят друга банка, чрез която да избегнат единната европейска валута. Причината за подобни съвети е, че финансовите институции се подготвят за потенциален изход на една или няколко държави от Еврозоната, пише Financial Times.

В продължение на една година американските банки правят опит да намалят експозициите си към най-засегнатите от дълговата криза държави в Европа. В анализа на FT се посочва, че финансовите институции работят непрестанно зад кулисите, за да се застраховат, че дори някоя държава да напусне валутния съюз, те няма да получат вземанията си под формата на девалвирана гръцка драхма или песета.

През миналото лято влошаването на кризата в Еврозоната предизвика рязък спад в цената на акциите на американските банки. Това накара Комисия по ценни книжа и борси да изиска от кредиторите да разкрият активите си в Испания, Гърция, Италия, Ирландия и Португалия. Доклад на регулаторния орган от тогава показа, че JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley и Goldman Sachs като цяло изчистват експозициите си в тези държави, но все още техният обем е значителен.

Според изнесената информация брутните експозиции на американските банки варират от 5.4 млрд. евро за Morgan Stanley до повече от 20 млрд. евро за  JPMorgan Chase.

За FT банкер от Wall Street е коментирал, че клиентите на неговата банка все повече се притесняват от преминаването на дадена държава към местната и валута, изоставяйки еврото. Според него все по-често се водят следните разговори: "Имаме този договор и той е в евро, това, което искам да знам е дали в случай, че Испания деноминира своята валута в песо, ние в крайна сметка ще бъдем противници на валутния пазар, или ще приемем вече сключения договор като евров? Защо не го прехвърлим под английското законодателство, за да сме сигурни, че той ще си остане какъвто е?".

В анализа на FT се посочва, че повечето договори вече се сключват, като се използва английския или нюйоркския съд, на които банкерите и адвокатите вярват. Там се посочва още, че броят на подобни договори ще нараства, тъй като по този начин ще е сигурно, че дори някоя държава да напусне Еврозоната, тя ще продължи да плаща задълженията си в евро.

Коментари: 0