Банковата ни система е в критична ситуация

Маркоикономическото оздравяване е делото на моя живот, ще разкрия поименно тези, които носят вина за КТБ, закани се бившият премиер

Иван Костов:

Банковата ни система е в критична ситуация
3596 ~ 2 мин. четене

Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да овладее тази криза и чака следващото правителство и инструментите му. Това каза бившият премиер Иван Костов в ефира на БТВ в емоционално интервю.

„Знаем как може да се възстанови ликвидния баланс в банката, за да посрещне натискът на клиентите си. Няма дупка в КТБ. Ако се случат рисковете, прогнозирани от определени лица, аз ще оповестя имената им”, закани се Костов.

По думите на Костов ако е вярно, че австрийски финансисти искат да оздравят банката с един милиард евро, то те веднага трябва да се допуснат, без да се намесва българската държава. „В ръцете ми са загинали 14 банки. Затова знам как да спася тази банка. Ако не знаят как да спасят КТБ, да дойдат да ме питат. Аз съм загрижен, защото това е делото на моя живот, това ще бъде венецът на моите усилия”.

Бившият син лидер смята, че служебният министър на финансите е прав, че трябва да има актуализация на бюджета. „Заем от 6 милиарда не трябва да се тегли”, обаче допълни Костов във връзка с твърденията на Бойко Борисов. „Той предположи, че е имал друго предвид и е прав в призивите си да се постигне общо политическо обединение за спасяване на икономиката”.

Икономистът отново изтъкна, че който трябва ще го чуе сега. „Допусне ли се повторение на финансовата криза, ще обявя имената на всички виновни за това”, увери Костов. „Ще стане ясно кой ще разграби КТБ след ликвидацията й. Не ме третирайте политически, аз не съм политическо лице. Не ме сравнявайте с Мая Манолова. Войната срещу олигархията и мафията е започната от ДСБ в момента от нейното създаване. Няма да ви давам обяснения”, обърна се Костов към водещия.

„Истинските виновници са кредитополучателите. Аз също съм вложител. С вложителите трябва да говорите състрадателно и със съчувствие, защото се опитват да ги ограбят. Абсолютно комунистическо мислене е да обвинявате вложителите на банката, побесня Костов. Няма кой да ви защити - няма държава, няма ДАНС, няма прокуратура. Цели институции са бездействали, за да се стигне до тук. КТБ е оздравима и спасима банка”, категоричен е още Костов.

Коментари: 0