Банковият съюз няма да спре кризата в Европа

Механизмът няма да влезе в сила през януари 2013 г., защото е сложен и трябва време

Лидерите в еврозоната проведоха среща миналата седмица, която беше успешна, но не заради очевидните причини. Това, което беше решено, ще промени бъдещето на Европа. Банковият съюз е инструмент, толкова мощен, че може да обедини ядрото на ЕС. Той обаче ще го раздели от останалата част от блока. По-редно е банковият съюз да се разглежда като дългосрочен политически проект, отколкото като инструмент за решаване на кризата, пише в коментар „Файненшъл таймс”, цитиран от бТВ.

Решението, взето на срещата, е да се съгласуват ясни срокове и правните основи на механизъм за единен надзор – нов банков регулатор в еврозоната в структурата на Европейската централна банка. Това ще бъде първата от няколкото отделни стъпки в посока на пълномащабен банков съюз – процес, завършването на който ще отнеме години.

Механизмът ще обхваща всички 6 000 банки. Той няма да надзирава директно, но ще може да поеме контрола, когато се наложи. Устройването на механизма ще бъде последвано от съвместна политика за рекапитализация на банките и единна система за взимане на решения и накрая от единна схема за застраховане на депозитите.

Ангела Меркел, германският канцлер, беше права, когато каза, че механизмът няма да влезе в сила през януари 2013 г. Пълномащабен банков съюз е в огромна степен комплициран и отнема време. Важните аспекти от проекта ще изискат промяна в договорите за ЕС. Великобритания и други страни, които нямат амбиции да се присъединяват в еврозоната, няма да се включат. Ще бъде погрешно да се гледа на банковия съюз като на продължение на единния пазар. Най-добре ще е да се приема като част от силните връзки във валутния съюз, пише още авторитетното издание.

Банковият съюз унищожава две илюзии, които съпроводиха създаването на еврото – едната съдържаща се в еврозоната, другата - извън нея. Първата е, че минималистичен валутен съюз би бил устойчив. Аутсайдерите се придържат към заблудата, че имат избор – възможността да избират областите на евроинтеграция, в които да се включат. Оказа се, че средата в останалите в рамките на Европейския съюз, но извън еврозоната страни все пак не е устойчива.

С времето еврозоната ще узурпира ЕС. Тя ще си има свой банков съюз, свой бюджет, свое политическо обединение и накрая – свой единен пазар, нещо което в момента не е възможно в правно отношение, коментира вестникът.

Коментари: 0