Издръжката на живота се увеличи до 562 лв.

Храната е най-голямото перо от бюджета на семействата

Издръжката на живота е увеличена до 562 лв. на член от четиричленно домакинство. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Експертът Виолета Иванова обясни пред БНР, че основните фактори, които влияят, са високият скок на електроенергията, питейната вода, трайното поскъпване на горивата. Очакванията за слаби реколти се отразиха на цените на продуктите.

Храната е най-голямото перо от бюджета на семействата. Обичайният спад на цените на плодове и зеленчуци не се случи. Месото поскъпна. Млякото и млечните продукти - също. Потреблението намалява, коментира Иванова.

Второто основно перо е отоплението и ел. енергията. В много случаи се налага да се спестява от други задължителни разходи.

Лихвата по депозити не успява да покрие инфлацията. Българите не спестяват, а изтеглят парите си за неотложни нужди. 23% от домакинствата са под прага на бедността. Според Иванова в института са стигнали до следния извод: Бедните стават все по-бедни, а богатите - все по-богати.

Коментари: 0