Барозу и Ромпой честитят на Ердоган с молба да е "помирител"

Лидерите на ЕС изпратиха изключително любезно писмо до авторитарния турски премиер, станал президент

Очаквания

Барозу и Ромпой честитят на Ердоган с молба да е
3614 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Ръководството на Европейския съюз (EС) призова победилия на изборите за президент премиер на Турция Реджеп Тайип Ердоган да изиграе помирителна роля в страната, информира агенция France Presse (AFP).

Новината идва ден, след като спечели на първия тур на президентските избори в югоизточната ни съседка. „Поздравяваме ви за победата като президент на република Турция”, се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

Двамата лидери на ЕС призовават новия държавен глава да консолидира обществото в Турция. „Както правилно сам подчертахте, ние вярваме, че ще поддържате помирителната роля, която вашата нова позиция включва, и ще се стремите тя да обхваща всички различни общности, религии, мнения и начини на живот в турското общество”, се посочва още в текста.

В него се добавя, че Анкара остава “ключов партньор за ЕС”: “Кандидат за присъединяване към ЕС, съсед, важен търговски партньор и партньор във външната политика”.

Въпреки че турският премиер се доказа като конфликтен политик и авторитарен лидер, в изявлението на Ромпой и Барозу също така се намеква, че ЕС очаква от Ердоган да продължи “подкрепата за настоящия процес на разрешаване на кюрдския въпрос и за постигане на споразумение в Кипър”.

Наскоро руският вестник "Коммерсантъ" писа, че в политическите кръгове на Анкара се готвят да повторят "номера" на Владимир Путин и Дмитрий Медведев с "рокада". Очаква се отиващият се президент Абдулах Гюл да бъде "по,олен" да заеме премиерския пост, след като Ердоган подготви промените в Конституцията, които да направят Турция президентска република. 

Коментари: 0