Барозу намекна за край на строгите икономии

По думите на председателя на ЕК, изборът между строги икономии и ръст е неправилен по своята същност, защото докато се спестяват средства, трябва да се провеждат мерки за поддържане на ръста

80 ~ 1 мин. четене

Политиката на строги икономии в ЕС, провеждана в последно време с цел преодоляването на финансовата криза, достигна своя предел, каза председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от Bloomberg.

„Аз съм уверен, че принципно политиката е вярна, но предполагам, че тя достигна своя предел. Успешната стратегия трябва да бъде не само добре планирана, но и да има поне минимална политическа и обществена подкрепа”, каза Барозу.

По думите му, изборът между строги икономии и ръст е неправилен по своята същност, защото докато се спестяват средства, трябва да се провеждат мерки за поддържане на ръста, включително в краткосрочна перспектива.

Междувременно Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли схващането, че нейната страна търси „хегемония” в Европейския съюз и обеща да търси консенсус с близките си партньори.

Меркел заяви, че Германия винаги се е стремяла към вземането на съвместни решения с Франция и другите членове на 27-членния блок.  „Германия има понякога усложнена роля, тъй като е най-голямата икономика – не е най-богатата, но е най-голямата”, каза Меркел на представяне на книга, на което участва заедно с полския премиер Доналд Туск. 

Тя изтъкна, че това е причината Германия да действа съвместно с останалите членки на ЕС. „Хегемонията е абсолютна чужда за мен”, подчерта Меркел.

Подкрепи Economic.bg