Башар Асад: Една година е нужна на Сирия да унищожи химическите си оръжия

1 млрд. долара ще струват техническите трудности за отстраняване на химическия инвентар

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

”Сирия се нуждае от една година, за да унищожи химическите си оръжия”, заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю за телевизионния канал ”Фокс Нюз”. Сирийският държавен глава е решен да изпълни международното споразумение, въпреки, че техническите трудности ще струват поне 1 млрд. долара, съобщи БНР.

”Ще бъдат необходими много пари, ще трябват около милиард долара. Това е много вредно за околната среда. Ако американската администрация е готова да плати парите и да поеме отговорност да вземе токсичните материали в Съединените щати, защо не го направи?”, попита сирийският президент.

Той заяви за пореден път пред американската медия, че не правителствените сили, а бунтовниците са отговорни за химическата атака край Дамаск от 21 август. По думите му Сирия не е в състояние на гражданска война, а е атакувана от Ал Кайда. Башар Асад потвърди, че Сирия ще изпълни споразумението за химическите оръжия.

”Миналата седмица ние се присъединихме към международното споразумение, което забранява химическите оръжия. Главната част от това споразумение предвижда да не се произвеждат тези оръжия, да не се съхраняват и да не се използват. Разбира се, и да не се разпространяват. Друга част предвижда да бъдат премахнати тези химически материали. Разбира се, тъй като сега сме част от това споразумение, ние трябва да го изпълним”, заключи Асад.

Подкрепи Economic.bg